Všechno umím

Zajímavé inspirace a rady pro kutily

Ostatní

Gastroturistika v Chorvatsku

Patříte-li mezi gurmány či milovníky prestižní kuchyně a fanoušky středomořské stravy, pak je pro vás chorvatská gastroturistika ideální volbou pro dovolenou v Chorvatsku. Cesta do chorvatska je celkem příjemná, takže se do této dovolenkové destinace můžete vypravit i vlastním automobilem.

Kuchyně chorvatského pobřeží

Je specifická a pestrá. Ovlivnila ji kuchyně italská a v některých oblastech dokonce rakouská nebo maďarská. Naleznete v ní však i pozůstatky z dob tureckého panství. Svoje místo tak v ní mají různé druhy zeleninových závitků plněných masovými směsmi, čevabčiče a ražniče.

Kdo v Chorvatsku ještě nebyl, nemá ani tuchu, co všechno zde může ochutnat a jaké dobroty zdejší kuchyně nabízí.

Něco pro milovníky sýrů

Pokud patříte mezi vyznavače chutných sýrů, pak rozhodně zavítejte na ostrov Pag. Sýry zde vyráběné mohou úplně s klidem konkurovat sýrům italským. Na středomořských výstavách obdržely místní sýry hned několik oceněný světového charakteru. A roč jsou místní sýry vyhlášené? Ovce spásají byliny a vítr bóra navíc přináší na pastaviny mořskou sůl. Díky tomu má mléko přirozenou slanost. Sýry zde vyráběné se nechávají zrát přes rok a tím získají na kvalitě.

Chorvatská specialita – lanýže

Jejich sezóna začíná v polovině září a vydat se za nimi musíte na Istrii, do městečka Motovun. Lanýže rostou hluboko pod zemí a chorvatští sběrači pro jejich hledání používají speciálně vycvičené psy. Během lanýžové sezóny si můžete pochutnat na celé řadě místních specialit.

Jehněčí a telecí maso jako speciality Kvarneru a Istrie

Tyto druhy masa se pečou pod pekou. Jedná se o železný poklop. Nádobu s masem postaví do rozžhaveného popela. Jehněčí maso se také peče na rožni nebo v klasické troubě. O ochutnat jej můžete na celém chorvatském pobřeží.

Možnosti ubytování

Ubytování chorvatsko je různorodé. Můžete si jej zajistit předem, třeba na portálu ubytovanivchorvatsku.cz nebo si vždy nějaké naleznete cestou. Pokaždé objevíte nějaké ubytovací kapacity v soukromí či apartmánech. I některé hotely mívají během sezóny volné kapacity.